ooooooooooooooo1

Dobrodošli na moj blog...


25.07.2007.

Aleksandar Solženjicin

Bombe na Srbiju otreznile Rusiju


NAJPOZNATIJI živi ruski pisac 88-godišnji Aleksandar Solženjicin u najnovijem intervjuu nemačkom časopisu "Špigl" ocenio je oca "perestrojke" Mihaila Gorbačova kao naivnog političara, Borisa Jeljcina kao neodgovornog, jer je dozvolio veliku pljačku, dok za Vladimira Putina kaže da se uhvatio teškog posla da podiže opljačkanu zemlju sa osiromašenim demoralizovanim narodom.

- Putin je počeo da obnavlja razrušenu i opljačkanu zemlju. Ti napori nisu odmah bili primećeni i ocenjeni. Nema nijednog primera u istoriji da čoveka koji je krenuo da jača svoju državu i njenu upravu hvale spolja - kazao je Solženjicin objašnjavajući zašto na Zapadu kritikuju Putina da nije dovoljno demokratičan. Veliki pisac objašnjava da je paradoksalno da na Zapadu hvale one ruske političare koji su razrušili svoju zemlju a Putina koji nastoji da je podigne napadaju.

- Oduševljenje orbačovom na Zapadu, samo potvrđuje moju sliku o njemu. Priznajem mu kao zaslugu samo to što je dozvolio slobodu izražavanja i kretanja. Dakle, to je zasluga Gorbačova a ne Jeljcina, kako se sada govori - kaže Aleksandar Solženjicin i podseća da je upravo Jeljcin dozvolio da se opljačkaju milijarde i stimulisao lokalne lidere na separatizam nadajući se da će od njih dobiti podršku. Jeljcin je, po oceni Solženjicina, lišio Rusije njene međunarodne uloge u svetu, što je izazvalo aplauze na Zapadu.

Na pitanje novinara "Špigla" kako to da je nedavno primio državnu nagradu iz Putinovih ruku, nekadašnjeg šefa službe, naslednice KGB, koji ga je nekada žestoko progonio?
- Putin je bio oficir te službe, ali nije bio istražitelj KGB ni načelnik logora Gulaga. On je radio u spoljnoj obaveštajnoj službi, koja se ni u jednoj zemlji ne poriče nego se čak hvali. Niko ne kori Džordža Buša starijeg što je bio šef CIA - kazao je Solženjicin.

- Kad sam se vratio u Rusiju 1994. ovde sam zatekao skoro obožavanje zapadnog sveta i državnog uređenja. Treba priznati da se to obožavanje nije temeljilo na znanju već na odvratnosti prema bolševičkom režimu i njegovoj antizapadnoj propagandi. Situaciju je izmenilo žestoko NATO bombardovanje Srbije. To bombardovanje je napravilo crnu nezaboravnu crtu - ističe Solženjicin.
Drugo razočaranje stiglo je brzo. Solženjicin smatra da se situacija pogoršavala kad je NATO počeo da privlači u svoju sferu bivše delove SSSR-a.

- Posebno osetljivo je bilo privlačenje Ukrajine koja nam je toliko bliska kroz milione živih rodbinskih veza. One mogu biti momentalno odrezane novom granicom vojnog bloka. Tako se dogodilo da se tadašnje gledanje na Zapad kao viteštvo demokratije zameni razočaranjem i konstatacijom da u osnovi zapadne politike leži cinični pragmatizam. Mnogi u Rusiji su to doživeli teško kao rušenje ideala demokratije - kazao je Solženjicin.

On dodaje da se Zapad – kroz desetak godina vladavine Gorbačovsko-Jeljcinske anarhije, vrlo brzo privikao na to da je Rusija skoro zemlja trećeg sveta. Kada je Rusija ponovo počela da se diže i jača ekonomski i državno, to je bilo primljeno na Zapadu – možda čak i podsvesno - panično.

Solženjicin ne skriva svoju ocenu da smatra da Rusija još nije demokratska zemlja i da tek počinje da gradi svoju demokratiju. Veliki pisac smatra da je sada glavni zadatak u Rusiji da se smanji razlika između bogatih i siromašnih.

- Bez obzira na to što su mnogi postali bez osnove bogati pljačkajući u Jeljcinovo vreme sada je jedino razumno ne da se uništavaju njihove kompanije već da se da mogućnost da "dišu" male i srednje kompanije. Veliki novac koji se zarađuje od prirodnih bogatstava se mora ulagati u obrazovanje, nauku i zdravstvo. Moramo da naučimo da radimo bez sramnih krađa i enormnih troškova - objasnio je Solženjicin.

ODBIJENE NAGRADE

- DAVNE 1990. godine meni je vlada Ruske Federacije predložila nagradu za knjigu "Arhipelag Gulag", a ne Mihail Gorbačov, kako se priča. Odbio sam nagradu, jer nisam mogao da je primim za delo koje je napisano krvlju miliona građana. Kasnije, 1998, kada je nar od bio u bednom položaju, odbio sam da primim orden od Jeljcina za objavljenu knjigu "Razrušena Rusija". Kazao sam da ne mogu da primim nagradu jer sam smatrao da su vlasti dovele zemlju u takvo stanje.

Branko VLAHOVIĆ

ooooooooooooooo1
<< 07/2007 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031


MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
154748

Powered by Blogger.ba